Historie

Biljartvereniging De Pelikaan is opgericht op 31 januari 1948 in cafe De Pelikaan, door Gerrit en Gerda Koops. Vanaf het begin maakt De Pelikaan deel uit van de competitie in de Zutphense Biljart Bond (ZBB). Deze bond is opgericht in november 1945. In het begin van de jaren 60 sluit de ZBB zich aan bij de KNBB.

Na het overlijden van Gerrit Koops in 1976 gaat het cafe over in andere handen. Boven het cafe wordt een biljartzaal gecreeerd. Dit is feitelijk de aanzet tot het stichten van een echt biljartcentrum in Zutphen.

In 1978 is er een grote brand in het cafe, waarna biljartvereniging De Pelikaan tijdelijk in het gebouw van de Zutphense IJsvereniging terecht kan. Vervolgens speelt men in 1979 een jaar in de fabriek van Rein Nobel. In 1980 ontstaat er samenwerking met WZC’79, een andere biljartvereniging in Zutphen. Gezamenlijk richten de verenigingen een biljartcentrum in de Bakkerstraat op. Daar speelt De Pelikaan vijf jaar.

Maar twee verenigingen in één gebouw blijkt geen stand te kunnen houden en daarom besluit De Pelikaan weer zelfstandig te worden. In 1986 kan men het aangrenzende zaaltje aan de Kolenstraat 27a van de gemeente huren. De vereniging schaft daarbij twee biljarts aan.

Ondertussen blijft het aantal leden stijgen en daarom wordt gezocht naar een groter onderkomen. In 1991 huurt men het huidige pand aan de Graaf Ottosingel. Hier staan 4 biljarts.

Al die jaren houdt de vereniging een bepaalde ambitie: meer leden en spelen op de match-tafel. Aan de Graaf Ottosingel is dat laatste niet mogelijk en dus kijkt men uit naar een nieuwe locatie, elders in Zutphen. In het voorjaar van 2015 wordt die locatie gevonden. Aan het eind van datzelfde voorjaar?zet een aantal leden flink de schouders eronder en wordt aan de Troelstralaan 41 een echte biljartzaal opgebouwd. Sinds eind juni 2015 pronken in de lokaliteit 6 biljarttafels, 1 matchtafel en zijn er 3 dartbanen.
De Pelikaan is voorbereid op de toekomst!

Bron: R.Mulder, oud secretaris

 

 

De Pelikaan speelt met diverse teams in de avond kompetitie en op dinsdag en donderdag middag wordt er door 2 clubjes gewoon gezellig onderling gebiljart.

Eén gedachte over & ldquo; Historie & rdquo;

  1. Ik heb uw site gezien en gelezen. Een van oudsher prachtigmooie biljartvereninging. Wij van de Bolle 1 uit Groenlo komen op zaterdag 16 mei bij u om de voorrondes gewestelijke finales derde klasse te spelen. Tot dan; Hennie Huijskes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *